HOME - RSS - AUTO TRANSLATE





25 mei 2011

Bezoek Dresden, maandag 23 mei.

De Oude Markt heet niet alleen zo, maar is ook daadwerkelijk de oudste plaats van Dresden. De barokke huizen aan de Oude Markt zijn na de oorlog zoveel mogelijk in de stijl die zij daarvoor ook hadden.


Detail uit de Furstenzug.

Detail van de Furstenzug.

De Furstenzug is een enorme afbeelding van de Sachsiche Heerser die hoog op hun ros gezeten als het ware op het voetvolk neerkijken. Het is gemaakt van 25 000 Meissner porceleinen tegels. Het beslaat een oppervlakte van 975 vierkante meter.



De Stallhof was oorspronkelijk als stalgebouw gebouwd. Tegenwoordig bevindt zich hier het verkeersmuseum.


Een van de vele prachtig gebeeldhouwde poorten die de stad rijk is.



Ook het gebouw van de Semperopera is na de volledige vernietiging van het gebouw detailgetrouw gereconstrueerd. Het is de thuishaven van het wereldberoemde ensemble van de Sachsiche Staatsopera en Sachsiche Staatskapel.



Op de maquette is te zien wat er nog over was van de kerk na het verwoestende bombardement. Alleen de donkere delen stonden nog overeind. 60 jaar na het einde van de 2e wereldoorlog kon de kerk weer opnieuw worden ingewijd. De belangrijkste kerk van het protestantisme is weer het symbool van de stad Dresden.


In de gewelven van de kerk is een expositie te zien welke gaat over de bouw en renovatie van de Vrouwenkerk. Ook zijn er brokstukken ten toongesteld van de verwoeste kerk. De brokstukken waren in veel gevallen een goede hulp bij de renovatie. Ook zijn er brokstukken verwerkt bij de herbouw.

Nog een deel van de balkons van de kerk.

De prachtige koepel van de Vrouwenkerk.

De kansel van de Vrouwenkerk.

De balkons in de Vrouwenkerk.

Het prachtige orgel en altaar, zijn rijkelijk voorzien van vergulde beelden en ornamenten.




De Zwinger. Gebouwd in opdracht van de vorst August de Sterke in begin 18e eeuw. Het als orangerie bedoelde wereldberoemde gebouw werd al snel gebruikt om kunstwerken in onder te brengen. Tegenwoordig is De Zwinger een van de meest bekende musea ter wereld. Vooral porselein en schilderkunst van oude meesters behoren tot de topstukken in de wereld. Overigens is het gebouw alleen al een meesterwerk. Het is bijna overdadig versierd met ornamenten en beelden.

De Zwinger.

De Zwinger.

De Zwinger

Anneke op een van de bordessen van de Zwinger.


De prachtig gerestaureerde kroon boven een van de ingangen van de Zwinger.


De Neustadter Markthal is na een uitvoerige restauratie weer in gebruik als overdekte markthal. Wij vonden de buitenkant prachtig maar de winkeltjes binnen vielen wat tegen.

De parochiekerk De Driekoningenkerk staat in de Nieuwe Stad. De foto laat het prachtige altaar zien.


Standbeeld van de Goldener Reiter op de Neustadtner Markt. Sinds 1736 staat het beeld te stralen en stelt de heerser August de Sterke voor.


De Haupttstrasse in de Nieuwe Stad. Een prachtige laan met veel bomen. Op de bankjes is het in de schaduw heerlijk toeven als de zon hoog aan de hemel staat.


De prachtige winkel van de zuivelwinkel van de fam. Pfunds. De winkel is in zijn geheel met porseleinen tegels bekleed. Pfunds vond dat ze de mooiste melkwinkel ter wereld hadden en sinds 1997 is dat bekrachtigd door opnamen in het Guinness boek der records.



Maandag 23 mei.

Ook vandaag zijn we te gast geweest in de prachtige stad Dresden.
Nadat we de auto in de parkeergarage hadden geparkeerd kwamen we naast de Vrouwenkerk boven de grond. Omdat we pas omstreeks 10.00 uur in de kerk naar binnen konden hebben we eerst een aantal andere gebouwen bezichtigd.
Als eerste hebben we de Stallhof Furstenzug bezocht. Er is een afbeelding te zien van de Sachsiche heersers. Ze zitten hoog op hun paard en kijken neer op het volk dat op de straat hun aanstaart. De afbeelding is afgebeeld op 25 000 tegels van Meissner porcelein. Het beslaat een oppervlakte van 957 vierkante meter. De binnenplaats van de prachtige Stallhof bestaat uit een prachtige arcade van witte pilaren. Boven de pilaren zijn de geweien aangebracht van diverse dieren.
Hierna was de Vrouwenkerk aan de beurt. Toen we er aankwamen moesten we aansluiten in de rij welke naar binnen wilde. Eenmaal binnen werden we overrompeld door de enorme ronde ruimte. Aan een kant is het altaar met daarboven het orgel gemaakt. Rijkelijk versierd met bladgoud doet het bijna protserig aan. De rest van de zijkanten wordt inbeslaggenomen door de balkons welke in drie lagen boven elkaar zijn gesitueerd. Het geheel doet heel groots aan, zeker als je je realiseert dat slechts twee kolommen het bombardement en de vuurzee hadden overleeft. In de kelder is een tentoonstelling ingericht over de herbouw van de kerk. Onder andere laat men zien dat men veel heeft gehad aan geborgen zandsteenornamenten welke in het puin zijn gevonden.
In heel de wereld heeft het bewondering gewekt op de manier waarop de kerk in oude staat terug is gebracht.
De belangrijkste kerk van het protestantisme ging in 1945 in het oorlogsgeweld ten onder maar is 60 jaar na het einde van de oorlog weer ingewijd. Het is weer het trotse symbool van Dresden.
Hierna zijn we naar de Zwinger gewandeld. Het enorme gebouw omarmd als het ware een grote binnenplaats Het is begin 18e eeuw geschapen door de architect Poppelmann samen met de beeldhouwer Permoser. De opdrachtgever was August de Sterke. Dit als orangerie bedoelde bouwwerk werd later de ruimte waar enorme kostbare porceleinen verzamelingen werden onder gebracht onder andere uit Oost Aziƫ en Meissner. Ook is er een verzameling schilderijen van Italiaanse, Nederlandse en Vlaamse meesters uit de 16e en 17e eeuw te zien. Er hangen onder andere een aantal Rembrandts. Het gebouw zelf is uitbundig versiert met beelden. De grootste blikvanger aan de buitenkant is toch wel de enorme met bladgoud versierde kroon boven een van de ingangen. Helaas wordt er aan alle kanten aan het gebouw gewerkt en staan hele delen in de steigers.
Hierna zijn we naar de Neustad gereden. Daar hebben we Markthal bezocht. Dit uit 1899 stammende gebouw is in haar oude glorie teruggebracht en wordt nu weer gebruikt. Ik moet hierbij opmerken dat de buitenkant er prachtig uitziet doch dat de binnenkant daarbij wat achterblijft.
Hierna hebben we de Dreikonigskirche bezocht aan de Hauptstrasse.
De kerk is wat sober uitgevoerd maar het orgelspel wat er werd uitgevoerd maakte veel goed.
Op de Neustadter Markt hebben we het standbeeld van de Goldener Reiter, voorstellende August de Sterke, bewonderd. Het beeld werd in 1736, drie jaar na zijn dood opgesteld. Omdat de zon uitbundig scheen schitterde het bladgoud waarmee het beeld is omgeven dusdanig dat het bijna pijn aan je ogen deed.
Als laatste hebben we een bezoek gebracht aan de winkel van Pfunds zuivel fabriek. Deze in 1910 met veel tegelwerk uitgeruste winkel werd als "mooiste melkwinkel ter wereld" geroemd. Ondertussen staat de winkel wel in het "Guinness boek der records". Ik stapte de winkel in en maakte gelijk een foto van de inderdaad mooie ruimten waarna ik direct door een bitsige dame werd verteld dat ik absoluut geen foto's mocht nemen. Ze vertrouwde me schijnbaar niet want ze hield me goed in de gaten(en terecht). Gelukkig heb ik nog twee plaatjes kunnen schieten zonder dat ze het in de gaten had.
Daarna zijn we weer in de auto gestapt en naar ons volgende hotel in het plaatsje Rossau gereden. Het gelijknamige hotel ligt een stukje buiten het plaatsje in een beetje dromerige omgeving.

Reacties: 0

Schrijf een reactie - Laat weten wat je hier van vindt!