HOME - RSS - AUTO TRANSLATE

22 mei 2011

Kennismaking Dresden

Dit was zo ongeveer het eerste wat we van de Oude Stad van Dresden te zien kregen nadat we de auto in de Nieuwe stad hadden geparkeerd. Een verzameling van oude monumentale gebouwen met aan de kade van de Elbe de oude stoomschepen. En natuurlijk torende boven alles de in haar oude luister herstelde Vrouwenkerk uit.

De monumentale Kruiskerk in Dresden bied plaats aan ruim 4000 mensen. Voordat de kerk aan het einde van de 2e wereldoorlog werd verwoest was het een barokken gebouw en inrichting. Na de oorlog is het interieur bewust sober gehouden om zo bewust aan de oorlogsvernietiging te blijven denken. In de kerk worden veel concerten gegeven. Het is onder andere de thuishaven van het beroemde Dresdner Kruiskoor.

Een van de weinige kleurijke versieringen uit de Kruiskerk.


Het orgel van de Kruiskerk. De versiering van kinderhoofdjes onder het orgel zijn bewust niet geheel hersteld om het oorlogsgeweld te blijven herinneren.


De Katholieke Hofkerk is de hedendaagse kathedraal van het bisdom Dresden-Meisser. De prachtig, met veel beelden versierde kerk stamt uit het midden van de 18e eeuw. Bij een bezoek aan Dresden moet je natuurlijk de Vrouwenkerk gaan bezoeken maar deze moet ook zeker bezocht worden.

Alleen al de kansel is een bezoek aan de kerk waard.

In de crypte van de kerk is het graf van August de Sterke. Verder hoort bij de kostbare uitrusting van de kerk het prachtige orgel van de Sachsiche meester Gottfried Silbermann.

Het altaar met daarboven een prachtige schildering.


Het was zondag en mooi weer toen we voor de eerste dag ik Dresden waren. Aan de oevers van de Elbe was het een gezellige boel met pootje baden, ijs eten, bier drinken en met, natuurlijk, daarbij een heerlijke braadworst.

Aan de oevers van de Elbe werd door de bevolking van Dresden verkoeling gezocht in het water. Het was echt pootje baden want echt gezwommen werd er niet.


Anneke achter de i.Pad in een Etap hotel in Kesselsdorf. Het is een hotelketen waar je goedkoop kunt overnachten. De inrichting is sober maar de bedden waren in orde en de douche ook. Om alleen even te kunnen overnachten is het een prima oplossing voor weinig geld.


Een bord met heerlijk eten wat ik voorgeschoteld kreeg in een restaurantje in Kesselsdorf. Lekker gebakken aardappeltjes, veel vlees, groente en champignonsaus. Geen sterrenmaaltijd maar je ging wel weg met een volle maag.

Anneke in gesprek met de waardin van het restaurantje in Kesselsdorf waar we gegeten hebben.
Zondag 22 mei.

Vandaag afscheid genomen van Leipzig. We waren vroeg op en de ruim honderd kilometer die we moesten rijden gingen snel omdat het nog erg rustig was. We konden in Dresden gemakkelijk een plaatsje vinden in de Nieuwe Stad. Daarna over de brug waar we al konden genieten van af die prachtige gebouwen die in de Oude Stad staan.
De grote blikvanger is natuurlijk de Frauenkirche. En ik moet toegeven dat het inderdaad een prachtig gebouw is, maar....ik zou al die andere prachtige gebouwen tekort doen als ik alleen daar over zou praten. De hele Oude Stad staat vol met echt prachtige gebouwen, bijna allemaal herbouwd want op het eind van de 2e Wereldoorlog is is de stad in een ongekende vuur- en bommenzee in de as gelegd.
Het weer was prachtig en daardoor erg druk. Toch was het mogelijk om zonder duw en trekwerk al het moois te bewonderen. Wel was ook nu weer de reuk van braadworst overal aanwezig.
We zijn niet in de Vrouwenkerk geweest omdat het daar wel erg druk was. Wel zijn we in de Kruiskerk, met zijn monumentale interieur, geweest. Het interieur is zodanig gemaakt dat het nog steeds aan de vernietiging in de oorlog herrinnerd. Het is de thuishaven van het beroemde Dresdner kruiskoor. Er worden heel veel concerten gegeven. Het is mogelijk dat ruim 4000 mensen er een plaats kunnen vinden.
Verder zijn we in de prachtige Katholieke Hofkerk geweest. Het is een gebouw met heel veel versieringen, zowel binnen als buiten de kerk. De kerk herbergt een zeer kostbaar Silbermann orgel, zeg maar de Rolls Roy's onder de kerkorgels.
In de Rivier de Elbe welke dwars door de stad loopt, waren veel mensen aan het pootje baden. Op de brede oevers lagen veel mensen lekker bruin te worden in het zonnetje. Ook stonden er veel kraampjes waar allerlei lekkers gekocht kon worden. Van vis, Thuringerworst, knoflookbrood en ijs, zelfs uit Rusland!
De eerste kennismaking met de stad was zeer de moeite waard en heeft veel indruk op ons gemaakt.
Vanavond logeren wij in een Etaphotel in Kesselsdorf. Het diner hebben we gebruikt in een Oostduits lijkend restaurantje. De waardin deed haar uiterste best om voor ons een (veel te groot) maal te bereiden.

Reacties: 0

Schrijf een reactie - Laat weten wat je hier van vindt!