Bezoek Østerlars en Gudhjem
BORNHOLM (DENEMAKEN) - Bezoek aan de plaatsjes Østerlars en Gudhjem.
Vanmorgen na het ontbijt zijn wij, alweer met schitteren weer, met de bus naar Østerlars gereden. Daar hebben we de oudste en grootste rondkerk van het eiland bezichtigd. Zij is omstreeks 1150 tot 1200 gebouwd. Oorspronkelijk werd de kerk als een verdedigingswerk gebouwd, met magazijnen en voorraden. Deze verdedigingswerken waren toen hard nodig omdat er regelmatig werd gevochten tussen de eilandbewoners en de omliggende landen. De zeer dikke muren van de bouwwerken werden uit granietblokken opgebouwd. Graniet was meer dan voldoende aanwezig omdat Bornholm voor het grootste deel uit graniet bestaat.
Later werden de bouwwerken verbouwd tot kerk zoals we die nu kennen. Toch is nog goed te zien dat het oorspronkelijk verdedigingsbouwwerken waren. De schietgaten en de galerij net onder het dak zijn nog steeds aanwezig. In het kerkje is binnen alles rond. Het is betimmerd met prachtig eikenhout. Verder zijn de versieringen heel miniem. Wel is er op de ronde binnenmuur een fraaie fresco aangebracht. Ook hier is het kerkhof rond de kerk aangelegd en wordt met zorg onderhouden. De kerk wordt ook heel goed onderhouden. Het is een monument wat nog vele generaties zal meegaan en zo zal zorgen dat een stuk geschiedenis van het eiland aan het nageslacht wordt doorgeven.
Daarna zijn we naar het schilderachtige vissersplaatsje Gudhjem gereden. Gudhjem betekent goed tehuis. Voor de voormalige vissers zal het dat zeker geweest zijn. Ondanks dat de visserij wat ingezakt is heeft het plaatsje nog veel van zijn sfeer uit die tijd overgehouden. De oude vakwerkhuizen zijn als het ware tegen de rotsen aangebouwd. Hier en daar lijkt het of het ene oude huisje het andere nog oudere huisje helpt om overeind te blijven staan. Maar met veel liefde wordt alles door de bewoners
onderhouden. Met veel bloemen en planten wordt een sfeer geschapen die bussen vol toeristen aanvoert.
De gerookte haring is een specialiteit van het eiland. Ook in Gudhjem wordt dat ambacht nog in ere gehouden. Tijdens de lunch stond hij ook bij ons op het menu. Het smaakte voortreffelijk maar ik had hem graag ingeruild voor een Hollandse Nieuwe.
Het jachthaventje is maar klein en met veel jachten wordt het al gauw stapelen. De voorhaven is al snel vol omdat daar plaats moet blijven voor de veerponten. Als bij veel aanlandige wind de golven te hoog worden, moeten de jachten allemaal de binnenhaven in en die wordt dan afgesloten met een deur. Zo wordt dan met een totaal volgestouwde binnenhaven gewacht op betere tijden, in dit geval op minder wind.
Piet
Reacties: 0
Schrijf een reactie - Laat weten wat je hier van vindt!